Dressuur: het draait toch om details ?

Anne HornbeakDe dressuursport is de afgelopen vijftig jaar enorm veranderd. Maar één ding is gebleven: de discipline, de harmonie. Alles draait om details.

Of je nu dressuur rijdt op Internationaal niveau, landelijk of puur recreatief, je wilt altijd dat de fijnste hulpen doorkomen.

Tegelijk merk je het ook als je paard net iets te weinig teruggeeft. Soms is dat een kwestie van trainen, van een ruiterfout of gebrek aan concentratie.

Maar als het probleem vaker voorkomt? Als jouw paard stil staat in zijn ontwikkeling. Of nog erger, achteruit gaat?

In eerste instantie ga je terug naar je basis. Eerst opnieuw opbouwen. Maar zodra het moeilijker wordt, haakt je paard weer af. En tussendoor is hij zo stijf dat je zijn gebit hebt laten nakijken, en je hebt de fysiotherapeut er ook al bij gehad.

Wat zie je over het hoofd?

Hoe meer mensen er al naar jullie combinatie hebben gekeken, des te groter de kans dat je dressuurzadel de stoorzender is. Niet omdat het een slecht dressuurzadel is, maar omdat het niet perfect past op dit paard, of niet meer past omdat je paard zich zo sterk heeft ontwikkeld. En wat ook gebeurt, het zadel past niet meer bij jouw lichaam, dat verandert ook continu.

Een kleine knelling is met het blote oog niet zichtbaar. En dat je paard wat stijf van stal komt, is ook logisch. Na het stappen ga je loswerken en is er nog niets aan de hand. Pas als je iets gaat vragen, komt er ontwijkgedrag, of verzet.

Dat lijkt op vervelend gedrag.

Maar het kan ook pijn zijn. Jij kunt ook best een eindje lopen op te krappe schoenen, of met een steentje in je schoen. Maar je zult er niet over peinzen om daarmee te gaan lopen rennen, te springen en dat een uur vol te houden.

Een paard zal zo lang mogelijk doorlopen. Zeker als jij een kundige ruiter bent. En nog meer als hij jou volledig vertrouwt.

Juist een goede ruiter kan veel corrigeren.

Je paard geeft wel signalen, maar die probeer jij te compenseren met je rijkunst.

Ondertussen kom je geen stap verder. Is het rijden steeds minder leuk. Gaat niets meer makkelijk. En is de harmonie ver te zoeken.

Tijd voor actie.

Als je echt wilt weten wat er aan de hand is, moet je dieper graven. En dan is het gemakkelijker om je zadel na te laten kijken, dan te ontdekken wat je paard denkt. Nodig ons uit voor een privé-masterclass, maak tijd vrij bij jou op stal en in je agenda en kijk en voel zelf wat er gebeurt als jij rijdt.

Misschien is je dressuurzadel prima of slechts een deel van het probleem; dan vertellen we dat ook. Maar dan weet je in elk geval een heel stuk meer. En ben je een stap dichterbij de oplossing. Waar we je misschien ook mee kunnen helpen. Dan weet je echt niet wat je voelt en al die tijd had kunnen voelen! Maar zover is het nog niet. Eerst maar eens een afspraak?

Of bekijk eerst deze video’s om je beter voor te bereiden