Test: hoeveel heb jij te corrigeren?

Een veel gehoord misverstand over zadelpassers krijg ik maar niet uit de wereld. Dat is namelijk dat een slecht passend zadel alleen slecht is voor je paard.

Geen ruiter die er bij stilstaat hoezeer zijn eigen lichaam te leiden heeft onder een slecht zadel. En dan heb ik het niet over échte rugpijn, versleten knieën of die vreselijke stijfheid als je de dag ervoor langer dan anders in het zadel hebt gezeten.

Nee, dan heb ik het over de dingen die je nauwelijks opmerkt. Of de punten waar je samen met je instructeur al maanden aan werkt. Voordat je helemaal gefrustreerd raakt: ligt dit rijtechnische probleem wel aan jou? Of maakt het zadel je het jou en je paard zo moeilijk?

Een paard zadelmak maken kan niet snel, dat weten we allemaal. Maar stel dat het sneller zou kunnen, dan zou dat wel fijn zijn, toch?

Ik heb goed nieuws.

Een paar jaar geleden kwam ik voor de zadelcheck bij een klant die al jaren op onze zadels rijdt. En deze klant had dit keer een jong paard, zelf gefokt. Een driejarige met geweldige bewegingen en een super chique dier om te zien.

Normaal gesproken bracht deze dame haar paarden altijd naar een trainer die haar paarden zadelmak maakte, twee maanden doorreed en dan het paard afleverde. Dat ging super, geen kwaad woord over de africhting en de paarden liepen hierna altijd fijn.

Mijn paard wil niet: waar moet je beginnen?

Een paard dat niet meer lekker loopt, kan aan vele kwalen leiden. Juist als de signalen subtiel zijn, of jij zo sensitief bent dat je ze oppikt, is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen met zoeken. Hieronder vijf tips, in de volgorde die ik mijn klanten aanraad.

De beste volgorde om te ontdekken wat er met je paard aan de hand is:

Goede naam opbouwen? Verkoop je zadel mee!

Stel: je rijdt met een aanpasbaar zadel. Het past jou en je paard perfect. Je vliegt door je winstpunten heen. En dan komt het moment dat er anderen naar je paard gaan vragen. Is jouw paard te koop?

Wat ga je dan doen?

In mijn dagelijkse praktijk kom ik veel op stal bij professionele, wedstrijdruiters. Ruiters die graag opleiden en in principe ook openstaan voor een verkoop.