Een paard zadelmak maken kan niet snel, dat weten we allemaal. Maar stel dat het sneller zou kunnen, dan zou dat wel fijn zijn, toch?

Ik heb goed nieuws.

Een paar jaar geleden kwam ik voor de zadelcheck bij een klant die al jaren op onze zadels rijdt. En deze klant had dit keer een jong paard, zelf gefokt. Een driejarige met geweldige bewegingen en een super chique dier om te zien.

Normaal gesproken bracht deze dame haar paarden altijd naar een trainer die haar paarden zadelmak maakte, twee maanden doorreed en dan het paard afleverde. Dat ging super, geen kwaad woord over de africhting en de paarden liepen hierna altijd fijn.

Maar stiekem had deze dame wel eens het gevoel: dit zou ik toch zelf ook moeten kunnen? Vanaf die allereerste keer dat vertrouwen opbouwen, dat wilde ze.
Met haar eigen fokproduct besloot ze het te proberen. Dit paard was haar alles, en het leek haar zonde om haar paard naar een (voor hem) wildvreemde te sturen terwijl ze zelf het gevoel had dat ze er bij wijze van spreken zo mee weg kon rijden.

Toen ze mij haar plan voorlegde, had ze nog twijfels.

Zou ze haar kostbare aanpasbare zadel hiervoor gebruiken? Of zou ze voor die eerste paar keren toch maar even dat oude veelzijdigheidszadel van zolder halen? Ik raadde beide opties af. In mijn ogen is er maar één veilige manier die respect doet aan zowel ruiter als paard: en dat is vanaf de allereerste keer een zadel opleggen dat helemaal nergens drukt, wringt, knijpt of klappert.

Dat was ze met me eens. Maar hoe moesten we dat praktisch oplossen?

Omdat ik haar al zo lang ken, hebben we een afspraak gemaakt. En zo reed ik op een ochtend met een demozadel naar haar toe. Het paard was inmiddels gewend aan het hoofdstel en had haar eigen aanpasbare zadel al een paar keer los op de rug gehad. Na aankomst heb ik haar paard opgemeten en vervolgens mijn demozadel op maat gemaakt en konden we de bak in.

En je raadt het vervolg waarschijnlijk al.

De dame stapte heel rustig op, bleef even stilstaan, stapte weg en heeft die eerste keer zonder één enkele bok of schrikreactie haar paard 10 minuten gereden. Dat heeft ze die week nog een paar keer gedaan, en daarna kon ik mijn demozadel omruilen voor het zadel dat zij inmiddels voor haar paard had besteld.
Deze klant wás al fan van onze zadels, maar is nu helemaal verknocht aan het systeem. Ik kreeg de eerste weken bijna dagelijks haar enthousiaste sms-jes (dit was al enkele jaren geleden) binnen. En we zijn er beiden van overtuigd dat er maar één manier is om je paard als onbeschreven blad op een eerlijke manier te beleren, en dat is met een optimaal passend zadel. Ook fijn voor jou als ruiter trouwens, en een stuk veiliger.

Er is maar één ding wat niet klopte: het ging niet sneller.

Het was veiliger, het was leuker, het rijden was super… maar het paard leerde zo snel dat hij na elke paar trainingen wel weer een poosje de wei in kon. Logisch, want ook tussen de oortjes moet het allemaal kloppen. Maar begin maar eens met een kloppend zadel, je zult niet weten wat je meemaakt!