Mijn paard wil niet: waar moet je beginnen?

Een paard dat niet meer lekker loopt, kan aan vele kwalen leiden. Juist als de signalen subtiel zijn, of jij zo sensitief bent dat je ze oppikt, is het lastig om te bepalen waar je moet beginnen met zoeken. Hieronder vijf tips, in de volgorde die ik mijn klanten aanraad.

De beste volgorde om te ontdekken wat er met je paard aan de hand is:

1:
Vertrouw je intuïtie.

2:
De veearts de meest logische eerste stap. Laat je paard nakijken, eventueel scannen of bloed prikken. Slechte bewegingen kan te maken hebben met lusteloosheid door een lichamelijk tekort. Een goede veearts kan ook een diagnose stellen over het gebit, zodat je weet of je de paardentandarts een keer extra moet laten komen.

3:
Als de veearts niets kan vinden, besteed dan één van je lessen om samen met je trainer wat dingen uit te proberen. Ga niet proberen het paard door zijn onwil (of pijn) heen te drukken. Maar probeer juist om hem te verleiden om te laten zien waar het ongemak zit. Is het symmetrisch? Aan één kant? Met of zonder ruiter, met of zonder zadel? Onderzoek! Twee zien samen meer dan één.

4:
Nu lijkt het of ik voor eigen parochie preek, maar ik meen het wel: laat jezelf met je zadel en je paard  evalueren door een Saddlefit 4 Life-expert. Mensen zoals ik zijn namelijk opgeleid tot paarden- en zadelergonoom. Als niemand iets kan vinden aan het paard, is het niet ondenkbaar dat het in de combinatie zit met jou en het zadel. Wij kijken of het paard in zijn bewegingen wordt gehinderd door het zadel. Als dat niet het geval is, kun je dit als oorzaak uitsluiten. En het is goedkoper dan op de gok röntgenfoto’s laten maken. Bovendien zijn wij óók opgeleid om te zien waar de oorzaak zit van die (kleine) verstoring van de beweging. En die oorzaak wil je juist hebben!

5:
Is het zadel niet de oorzaak? Dan weet je zeker dat je dieper moet graven om te kijken waar het dan in je paard zit. Afhankelijk van je paard moet je dat doen in je eigen tempo. Zo kan je zaken wegstrepen. Laat de hoefsmid eens extra tijd nemen om de beenstand te bekijken. Zet je paard eens een week in de wei en kijk wat er gebeurt. Misschien kan de fysiotherapeut of de chiropractor ontdekken wat het is. Of wordt het toch de paardenkliniek. Dat hangt af van je eigen wensen en de grootte van je portemonnee. Maar zorg in elk geval dat je geen duizenden euro’s uitgeeft in het medische circuit  als je met onze privé seminar had kunnen ontdekken dat jou zadel je paard chronisch blesseert. Ik ken ze hoor, zulke ruiters. En dat zijn niet de minste, qua vakmanschap. Eén troost: deze ruiters maken deze fout nooit weer. Ze kopen nu vooraf een aanpasbaar zadel bij elk paard. Goedkoper dan het oplossen van blessures, en veel lekkerder voor jouw lijf en dat van je paard.