Goede naam opbouwen? Verkoop je zadel mee!

Stel: je rijdt met een aanpasbaar zadel. Het past jou en je paard perfect. Je vliegt door je winstpunten heen. En dan komt het moment dat er anderen naar je paard gaan vragen. Is jouw paard te koop?

Wat ga je dan doen?

In mijn dagelijkse praktijk kom ik veel op stal bij professionele, wedstrijdruiters. Ruiters die graag opleiden en in principe ook openstaan voor een verkoop.

Wil je je goede naam verder uitbouwen, dan zorg je ervoor dat je paard er perfect bij staat. Dat je hem zelf ook even voorrijdt, zodat je weet dat hij laat zien wat hij kan. Maar je wilt dat mensen weten dat jouw paarden niet alleen fijn lopen, maar ook fijn blijven lopen.

Alleen: hoe garandeer je dat?

Je kunt niks garanderen met levende have. Ziekte, blessures, mismanagement liggen op de loer.

Maar je hebt wel kennis in huis. En je weet dat jouw paard goed loopt met jouw zadel. En je weet ook dat jouw volgende nieuwe aankoop, waarschijnlijk jonger en minder bespierd, wellicht een ander zadel nodig zal hebben.

Verkoop je passende zadel dus mee met je paard als je hem verkoopt. Als de volgende ruiter de opgaande lijn die jij te pakken had, zonder ‘dip’ kan oppakken en doorzetten, is jouw paard dat dubbel en dwars waard. Juist in die eerste maanden zijn alle ogen extra scherp op hem gericht. Met zijn eigen zadel is de kans toch veel groter dat je paard goed blijft lopen, dat hij zijn ruiter gelukkig maakt en dat diezelfde ruiter vol lof over jou zal zijn! Mocht de volgende eigenaar niet bij het zadel passen, dan is een afspraak met ons zo gemaakt en kunnen jou paard en zijn nieuwe eigenaar in die opgaande lijn doorgaan!

Dit kan niet waar zijn!

Je denkt misschien: ja ho eens even: het gaat niet om het zadel. Het gaat om de goede basisopleiding. Ben ik helemaal met je eens! Maar: ik kom zo vaak bij mensen die een goed paard kochten. En datzelfde paard gaat binnen een paar weken hard achteruit. De veearts komt er bij, de tandarts en de fysio.

Na een half jaar bellen ze mij. En wat blijkt: de schouderbladen kunnen amper onder het zadel door. De krapte van de boom maakt buigen pijnlijk. Daar gaat jouw goede opleiding. Het paard wil wel maar wordt in zijn beweging belemmerd en kan zijn belofte niet waarmaken. Met wat extra pech komen ze ‘m nog terugbrengen ook.

Dus mijn advies?

Investeer in jouw goede naam en in de potentie van je paard. En omdat je je potentiële koper laat proefrijden in jouw zadel, zal jouw paard ook direct het hart veroveren van de koper die, als hij dezelfde lichaamsbouw heeft als jij, ook lekker in jouw zadel zit. Mijn advies, verkoop het zadel mee, of zorg dat er een zadel klaarligt voor de toekomstige eigenaar!