Test: hoeveel heb jij te corrigeren?

Een veel gehoord misverstand over zadelpassers krijg ik maar niet uit de wereld. Dat is namelijk dat een slecht passend zadel alleen slecht is voor je paard.

Geen ruiter die er bij stilstaat hoezeer zijn eigen lichaam te leiden heeft onder een slecht zadel. En dan heb ik het niet over échte rugpijn, versleten knieën of die vreselijke stijfheid als je de dag ervoor langer dan anders in het zadel hebt gezeten.

Nee, dan heb ik het over de dingen die je nauwelijks opmerkt. Of de punten waar je samen met je instructeur al maanden aan werkt. Voordat je helemaal gefrustreerd raakt: ligt dit rijtechnische probleem wel aan jou? Of maakt het zadel je het jou en je paard zo moeilijk?

Zeven punten waar jij wellicht overheen kijkt:

1: Loperig of pijn?

Kan je paard bijna niet ontspannen? Toch gek, als je ziet hoe hij als slome Sjakie op de poetsplaats staat. Weet je zeker dat het zijn karakter en werklust is dat hij zo loperig is? Of loopt hij onder je uit en krijgt hij van de pijn zoveel adrenaline in zijn lijf dat hij hyperactief wordt?

2: Dan maar rond instellen?

Houdt je paard zijn rug strak? Of het nu tijdens het doorzitten is of boven de sprong, een paard zit pas lekker voor jou als hij zijn rug ontspant. Maar stel dat jouw zadel net iets te krap is voor jou. Dat je net wat teveel achterin zit. Niet als je stapt of stilstaat, maar wel als je draaft of galoppeert? Dan drukt je zadel toch op de lendespieren van je paard. Dat is ‘eventjes’ geen probleem, maar wel als dat dagelijks gebeurt. Dan wordt het zo gevoelig dat hij uit voorzorg zijn rug strak trekt.. en houdt. Hoe laag en rond je hem ook instelt, het helpt allemaal niets. Herkenbaar?

3: Kijk eens ná het rijden

Schuift je zadel naar voren? Veel ruiters denken van niet. Maar wanneer keek jij voor het laatst naar de ligging van het zadel voordat je het van die bezwete rug afhaalde? Het is nu eenmaal geen gewoonte om je zadel te inspecteren ná het rijden. Maar je zou het wel moeten doen. Als je zadel naar voren gaat, gaat het de schouderbeweging ernstig hinderen. En net als jij denkt dat je klaar bent voor de uitgestrekte draf, kan je paard zijn been nog amper uitstrekken. En jij maar denken dat hij niet aan het been is.

4: Rij jij op steentjes?

Zit er een steentje in jouw schoen? Nee, natuurlijk niet. Je zou er niet aan dénken om te gaan lopen of rijden met een steentje in je schoen. Een verdikking in de naad van je sok kan al zo vervelend zijn. En toch… voel eens onder je zadel… Wanneer is die wollen vulling voor het laatst nagekeken? Geklonterde vulling kun je voorkomen door elk jaar je vulling te laten vervangen. Maar wie doet dat, als de rest van het zadel nog zo goed oogt? En toch is een klein knobbeltje wol voor je paard net zo voelbaar als dat steentje onder jouw voet…

5: Opvullen verergert alleen maar

En nu we het toch over wol hebben… hoe zit het met jouw zadeldekje? Heb je zo’n fijn lamswollen onderlegger? Grote kans dat hij precies de ruimte tussen de kussens vult die breed genoeg moet zijn voor de uiterst gevoelige wervelkolom. De ruimte tussen de kussens heeft weinig te betekenen als jij die ruimte volpropt met dat ‘lekkere zachte wolletje’. Met jouw gewicht erop en dan een uur training is wol net zo hard als beton… bovenop de ruggenwervels.

6: Oud of afgebroken?

Kweekt jouw paard maar geen spieren? Daar zijn de fabrikanten handig op ingesprongen met diverse ‘muscle builders’ in brokjes of in poedervorm. Maar spieren kunnen alleen ontwikkeld worden als de doorbloeding goed is. Een te krap zadel aan de voorkant knijpt af en veroorzaakt spierdystrofie, waardoor de spieren juist kleiner worden. Een goed sportpaard blijft vaak tot op hoge leeftijd een mooie rug houden doordat er wordt gelet op een goed passend zadel. Terwijl veel recreatiepaarden op hun 15e een echte ‘oude paardenrug’ krijgen. Dat hoeft niet, de echte oplossing zou wel eens in een ander zadel kunnen liggen.

7: Verkeerde focus?

Treedt jouw paard niet goed onder? Wil hij maar niet zakken in de achterhand? Hoe meer jij en je instructeur je focussen op die achterbenen, hoe minder aandacht er overblijft voor jouw houding, en de ligging van je zadel. Als je paard door de training sterk is gegroeid in bespiering, zal je zadel iets achterover is komen te liggen. Je zit achter de beweging, en je krijgt extra druk op je knieën. Je paard krijgt meer druk in het lendengebied, waardoor je paard meer moeite zal hebben met ondertreden van het achterbeen. Alle aandacht ligt op de voorhand, alleen heb je dat in het heetst van de strijd niet in de gaten.

Ben jij te hard voor jezelf en voor je paard?

Hebben we dan alles besproken? Nee, lang niet. Maar als je steeds terugglijdt naar een stoelzit, niet stil kunt zitten, of je paard alle kanten op slingert, heb je dan zelf al eens kritisch naar je zadel gekeken? De grootste problemen ontstaan juist bij de paarden die niets laten merken, met ruiters die goed compenseren. In combinatie met een ambitieuze instelling en hard zijn voor jezelf, kan dat leiden tot jarenlang onnodig hard trainen op een probleem dat heel eenvoudig opgelost had kunnen worden. Laat het jou niet overkomen!