Vroeger was paardrijden voornamelijk voorbehouden aan mannen: denk aan militairen en bereden politie. Vandaag de dag rijden er veel meer vrouwen dan mannen paard. Maar daar zit letterlijk hét pijnpunt, want het zadel is ontworpen voor mannen. Mannen met plattere  bovenbenen, een veel smaller bekken en over het algemeen toch ook een beperkt zitvlak.

Het bekken en de heupbeenderen van vrouwen zijn anders van bouw. Niet alleen is het bekken veel breder, de zitbeenknobbels staan verder uit elkaar en het stuitje (staartbeen) is ook meer naar voren gebogen. In een mannenzadel moet een vrouw diverse spieren aanspannen om goed te kunnen zitten. Geen wonder dat je hulpen niet goed doorkomen als je je continu en onbewust aanpast aan je zadel!

Omgekeerd is het voor een man ook geen feest om in een vrouwenzadel te zitten.

Daarom levert Cornell’s zadels die al in de basis zijn gebouwd als mannenzadel of vrouwenzadel. Met voor mannen bijvoorbeeld extra lange zweetbladen en een onzichtbare holte die inmiddels ook in de wielersport wordt gebruikt.

Voor vrouwen is er juist aan de voorkant  van het zadel een onzichtbare holte zodat je met je schaambeen géén contact met het zadel hebt. Ook is de voorkant van het zadel smaller zodat je been vanuit je heup ontspannen kan afhangen. Dat geeft gelijk minder druk op heupen,  knieën en enkels.

Onzichtbaar maar wel voelbaar.

Aan de buitenkant is het niet zichtbaar of je in een vrouwen- of een mannenzadel zit. Maar van klanten horen we steeds weer dat het verschil direct voelbaar is.

Wil je zelf ook eens ervaren of het zo’n verschil maakt? En wat je paard kan als jij moeiteloos in balans zit, stiller dan ooit tevoren?

Het gaat erom dat je in balans in je zadel kan zitten. Het draait om precies die fijne nuances in hulpen die ook bepalend zijn in je parcours, of in je proef. Bel gerust voor een privé-masterclass waarbij we jou, je paard en je zadel meteen helemaal nameten. Bij het proefrijden rijd je dan misschien wel voor het eerst op een speciaal mannenzadel of speciaal vrouwenzadel.

Wil je ondertussen nog meer weten: de Duitse zadelexpert Jochen Schleese kan je haarfijn uitleggen welke details nog meer verschillen, zoals in dit filmpje